BESPLATNO POGLAVLJE: Karta Kraljica mačeva

Karta tarota kraljica macevaOsnovni element: zrak

Dominantna psihička funkcija: mišljenje

Utjecajni element: voda

Pomoćne psihičke funkcije: 1. osjećaj, 2. osjet
Inferiorna psihička funkcija: intuicija

Početni motiv: voda zraka

Kraljica Mačeva prema tradicionalnom tumačenju predstavlja udovicu. Ova žena proživjela je mnoga teška iskustva. Patila je, ali ju bol nije slomila. Ponosna je, sposobna sama prevladati i najveće teškoće. Ne traži tuđu pomoć ni zaštitu. Ne traži ni suosjećanje, ni utjehu od drugih ljudi.

Svakom problemu pristupa na analitički način. Zaključke donosi tek nakon pažljivog promišljanja i odmjeravanja svih elemenata koji čine određeni problem. Iskrena je i pravedna, pa svoje stavove iznosi bez ikakve zadrške. Za razliku od njenog muškog pandana, Kralja Mačeva, ona nije zainteresirana za duge rasprave. Svoje mišljenje iznosi kratko i jasno.

Možda će se nekome činiti da ove osobine upućuju na emocionalno hladnu, bezosjećajnu i asocijalnu osobu. Ali Kraljica Mačeva nije bezosjećajna. Ispod hladne maske njenog ozbiljnog lica krije se nježna žena. A njena dominantna psihička funkcija, mišljenje (zrak), štiti profinjenu osjećajnu strukturu njene duše. Na karti garniture Tarot Svjetlost duše prikazana je u naizgled opuštenom položaju. Ali njena lijeva ruka je skrivena iza leđa.

Nesumnjivo, ona krije mač.

Možda ga ne misli upotrijebiti, pa ga je sakrila kako oružje ne bi uplašilo ljude koji joj se približavaju. A možda je priča sasvim drugačija: Kraljica je sakrila oružje i očekuje svog protivnika (ili protivnicu) – varkom da je nenaoružana i bezopasna želi ga privući u neposrednu blizinu, a kada joj se približi iznenada će izvući mač i zadati mu smrtonosan ubod. Svaki promatrač ima potpunu slobodu da prizor na karti tumači prema vlastitoj imaginaciji, a njegovo će originalno tumačenje u tom trenutku biti odraz njegove psihe.

U naravi Kraljice Mačeva očita je dvojnost. Racionalna strana njene psihe kalkulira i stvara strategiju proboja do željenog cilja. A iracionalna, osjećajna strana brine o tome da od njenog mača ne stradaju nedužni.

Kraljica Mačeva nije primjer ljupke, nevine ženice koja treba muškog zaštitnika. Ona je vladarica svog života, psihički snažna, fizički izdržljiva, spremna suočiti se sa svakim udarcem sudbine.

Njena prikrivena osjećajnost ipak je u realnom svijetu vidljiva u želji za brakom, djecom i skladnim obiteljskim životom. Osim toga, profinjenost i elegancija njene pojave otkrivaju da u ovoj ženi ima mnogo osjećaja.

U ulozi majke je popustljiva, nedosljedna i izrazito osjetljiva na suze, ljutnju i tugu svoje djece. Ne može podnijeti da joj djeca zbog bilo čega pate, a lukava malena bića veoma brzo otkriju ovu njenu slabu točku, pa ju iskorištavaju.

Kao i svi drugi članovi zračne obitelji i ona ima osjetljiva pluća, te sklonost bolestima uha, grla i nosa. No za razliku od muških članova, ona još ima i sklonost drugim kroničnim bolestima: svim oblicima artritisa, reumi i krvnim poremećajima. Često obolijeva i od različitih tumora (uglavnom benignih). I njen imunološki sistem je izrazito osjetljiv na stres.

Ipak, kada se ova dvorska karta pojavi u aktivnom sistemu tarota vezano uz pitanje o zdravlju, može se očekivati povoljno rješenje problema. Kraljice Mačeva uspješno se nose sa svim bolestima i većina njih doživi duboku starost.

Sposobna je za gotovo sva zanimanja, jer svakome poslu pristupa sistematično i odgovorno. Ako se po odnosu sa okolnim kartama u sistemu može zaključiti da se radi o negativnom tipu Kraljice Mačeva, pitač je u ozbiljnoj nevolji. Teško je boriti se protiv ovako inteligentne neprijateljice, koja ima opasno oružje za svaku vrstu sukoba.

Pod teškim negativnim utjecajima, slomljena razočaranjima i nikada zaraslim duševnim ranama, Kraljica Mačeva može poprimiti različite negativne osobine, a jedna od njih je i ovisnost o različitim opojnim sredstvima. To je njen najčešći način pokušaja bijega od stvarnosti. U takvom stanju malo je vjerojatno da će Kraljica Mačeva svjesno željeti raniti neku osobu iz svoje okoline.

No stvari mogu biti i mnogo gore, ako pod utjecajem negativnih emocija ova snažna žena izgubi razum i svu krivnju za svoju nesreću počne prebacivati na druge osobe. Ako Kraljica Mačeva osjeća mržnju prema određenoj osobi, nema sumnje da će učiniti sve kako bi joj zadala osvetnički udarac i bacila ju na koljena. Svoj poljuljani osjećaj vrijednosti Kraljica će pokušati ponovo učvrstiti napadom na (zamišljeni ili stvarni) vanjski uzrok svoje patnje. Stvarne osobe, žene koje se u tarotu identificiraju kao Kraljice Mačeva, veoma su suzdržane u otkrivanju svoje intime drugim ljudima. To može predstavljati veliki problem u radu sa tarotom, jer nije moguće kvalitetno tumačiti karte osobi koja kartomantu namjerno blokira pristup svojoj psihi. I u ovom slučaju neophodna je pomoć osnovne velike arkane po datumu rođenja.

Ovo besplatno poglavlje samo je djelić svega što možete naučiti i primijeniti u praksi s knjigom Tarot kao profesija Vesne Burcse.

Naslovnica knjige tarot kao profesija Vesna BurcsaKnjiga Tarot kao profesija jedini je registrirani udžbenik tarota i jedina knjiga o tarotu koju ćete ikad trebati! Detaljna je podloga za sve koji se žele baviti tarotom na bilo kojoj razini vještine. Luksuzno je izdanje u tvrdom uvezu na 416 stranica, s 78 ilustracija karata u boji na kvalitetnom papiru, a između ostalog sadrži:

  • pregled povijesti tarota
  • značenja tarota
  • slike i detaljne opise svih 78 karata
  • metode rada u tarotu

Svladavanjem znanja iz knjige Tarot kao profesija na pola ste puta da ostvarite novu karijeru i postanete profesionalni tumač tarota.

Nazovite odmah i ostvarite 20% popusta na knjigu Tarot kao profesija, samo za posjetitelje Internet stranice ili pročitajte ostala besplatna poglavlja:

Detaljan opis karte – Velika arkana – Car

Detaljan pregled karte – Mala arkana – 6 pehara – Strast

Detaljan pregled karte – Dvorska karta – Kraljica mačeva

Metoda tarota Keltski križ